divendres, 10 de desembre del 2010

S’estan perdent els bons comportaments?

Potser algú encara recorda quan es podia confiar amb la paraula de les persones. Eren uns altres temps, en que la paraula de les persones tenia molta importància i es considerava quasi sagrada ja que, quan algú donava la seva paraula, era com si s’hagués firmat un document davant un notari. Ningú gosava trencar la seva paraula ja que, si algú gosava fer-ho, això hagués suposat no ser gens honrat i a partir d’aleshores mai més ningú hagués confiat en aquella persona. Era per això que, quan es donava la paraula per alguna cosa, no calien papers, només calia donar-se la mà i el pacte quedava tancat i segellat.

Ara ningú es pot refiar del que li pugui dir un altre. A vegades ni et pots refiar del que està escrit en un document ja que, molt sovint, molts documents tenen una gran quantitat de lletra petita que només serveix per beneficiar als que han escrit els documents. La majoria de les persones, moltes vegades poc enteses en aquestes coses i d’altres moltes vegades massa confiades en les boniques però falses paraules d’aquells que són considerats professionals en aquestes qüestions, si volen tenir la seguretat de que tot sigui correcte i que en un futur no els portarà cap problema, sovint han de pagar de la seva butxaca a algun professional que no tingui res a veure amb l’assumpte per poder tenir les mínimes garanties de que tot sigui el més correcte i legal possible.

Tot això fa que les persones més vulnerables a ser víctimes de qualsevol engany siguin les persones de bona fe i les que tenen menys recursos pel fet de no tenir suficients diners per poder pagar els serveis d’un professional que els pugui assessorar com cal. I tot això passa ara en aquests temps perquè, per desgràcia, l’honradesa de les persones es mesura pel seu nivell econòmic o per les influències que puguin tenir, deixant de banda la professionalitat i les bones maneres de fer les coses, i pensant sempre per sobre l’honradesa i pensant sempre en el nostre propi interès.

Quina és la solució, jo no ho sé. Però tots plegats, amb aquest comportament, és ben segur que no anem gens bé i que al final acabarem fent-nos mal a nosaltres mateixos.
...